Lesvormen

De Dordtse Muziekschool is gespecialiseerd in privéles. Het is onze visie dat 1 op 1 aandacht de leerling het snelst vooruit helpt. Het is echter wel mogelijk zelf groepjes te vormen. Dus bijv. vader-zoon, moeder-dochter of vriendjes die samen op les willen. In sommige gevallen kan dit stimulerend werken. De ervaring is echter wel, dat na loop van tijd er niveauverschil optreedt, en dat het lastiger wordt 1 les over 2 of 3 personen te moeten verdelen. De Dordtse Muziekschool kent een minimum leeftijd van 5 jaar. Verder ben je nooit te oud om te leren…onze oudste leerling is 83 jaar!

Privéles (30-45-60 minuten per week of eens per 14 dagen)

Bij privéles lessen krijgt de leerling 1 op 1 les van de docent en is naar onze mening de meest effectieve manier van les volgen. Indien een leerling wenst in te schrijven na een proefles maken kan hij of zij kiezen voor wekelijkse of tweewekelijkse lessen. Wij adviseren voor kinderen te beginnen met wekelijkse lessen van een half uur. Zodoende is er een wekelijkse regelmaat van lessen en heeft de leerling wekelijks nieuwe stof om thuis te kunnen oefenen. Voor volwassenen adviseren wij dit ook, echter om praktische redenen is het soms raadzaam een langere les eens per twee weken te nemen. Bijv. 45 minuten of 60 minuten 1 x 14 dagen komt bij ons veel voor.

Lesvorm groep (30-45-60 minuten per week of per 14 dagen)

Indien je het leuk lijkt om samen met iemand les te volgen dan is dit mogelijk. De leerlingen moeten dan zelf de groep samenstellen. (M.u.v. AMV lessen, hier delen wij wel groepen voor in). Dit geldt voor 2-3 personen. Voor grotere groepen kan je het beste direct contact opnemen met de Dordtse muziekschool. De docent zal altijd tijdens een gratis proefles adviseren of het raadzaam is groepsles te nemen of dat het misschien toch beter is om dit apart te doen. Bij groepslessen is er soms sprake van niveauverschil en kan het soms lastig zijn de aandacht tijdens de les goed te verdelen over de verschillende leerlingen. Een groot voordeel is natuurlijk het plezier van het samenspel waardoor de leerling over het algemeen langer gemotiveerd blijft.

AMV (Algemeen Muzikale Vorming)

Speciaal voor de allerjongste kids (5 – 8 jaar) bestaat er een mogelijkheid tot het volgen van AMV lessen. Tijdens deze lessen wordt er kennis gemaakt met de basis van muziek. Er wordt spelenderwijs aandacht besteed aan ritmes klappen, toonladders spelen, noten lezen en het verkennen van instrumenten. Elk schooljaar starten (afhankelijk van de vraag) verschillende groepjes en lopen in principe voor onbepaalde tijd. Meestal wordt na een jaar gekeken of de leerling het leuk vindt om over te stappen naar een instrument.

Theorie / Praktijk

Het is ook mogelijk om theorielessen te volgen. Stel dat je wilt beginnen aan een vooropleiding conservatorium of dat je gewoon wat meer inzicht zou willen hebben in bepaalde muzikale structuren en achtergronden, kan je altijd contact met ons opnemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Workshops

Bekijk de website regelmatig om te kijken of er workshops beschikbaar zijn. Regelmatig bestaat er een mogelijkheid om voor een vast bedrag een aantal weken les te krijgen. Vaak gaat het om specifieke muziekstromingen zoals een cursus latinpercussie of theorielessen over klassieke muziekgeschiedenis.